Новини и материали свързани с Българските Железници
museum@railwaymodeling.com

 

11.12.2012 Товарна проба на локомотив № 402

В последните няколко години, всяко движение по теснопътната линия Септември - Добринище, различно от обичайните пътнически влакове представлява интерес. Дали ще бъде ретро влакът обслужван с парен локомотив № 609, работен или друг тип влак, определено буди любопитство сред железничарите, а и не само сред тях. В този ден това ще бъде товарна проба на локомотив № 402 представител на теснопътната серия магистрални дизелови локомотиви серия 76 и по конкретно 76 005. Седмица по рано бе извършена товарна проба и на локомотив № 403 (БДЖ № 76 006) в състав с още два локомотива от парка на депо Септември. Както тогава, така и сега пробата ще се извърши в участъка Септември - Банско. Локомотивите участващи в пробата са: 75 004 на опашка и 77 005 по средата. Назначеното трасе беше веднага след заминаване на влак № 16103. Времето е мрачно, облачно и мразовито, като само няколко километра по нагоре ще започне истинската зима. Ние ще се опитаме да проследим движението на влака, но за наше съжаление пътят от Варвара към Костандово все още е в ремонт, а датата на отварянето му е след няколко дни. Необходимо е да използваме обходен маршрут през Белово, като с това се лишаваме от доста места за снимки. Въпреки атмосферните условия и затрудненото движение по пътната мрежа - това по никакъв начин не попречи на движението на влака. Така след краят и на тази проба двата локомотива могат да се отправят към новото си местодомуване, а именно YCRT Rail - Аржентина.

Локомотивно депо Септември - пред пост №1. Локомотивите излизат един по един от депото по реда на тяхното композиране в състава на влака. Първи е 75 004, който ще бъде на опашка. На снимката следва оформяне на пътният лист; След като всичко е готово - движение от депото към гарата; И вече в района на гарата покрай гаровата маневра на Септември теснопътна; Минути по късно от депото излиза и втората машина 77 005, която ще бъде по средата.

Веднага след нея към гарата се отправя и 402; Поглед от една след това и от към другата кабина; И пак покрай гаровата маневра към другите два локомотива.

В района на гарата - цялостна компановка на локомотивния влак; Поглед към теглично - отбивачното съоръжение и пневматичния ръкав за главния въздухопровод на влаковата спирачка. Остават броени минути до заминаване. Пропускаме заминаването от гарата и се отправяме към успоредната с шосето права към Варвара. С няколкото минутки "аванс" се позиционираме малко след прелеза на шосето към Белово. Челен поглед към локомотива пресякъл току що прелеза; Движение към гара Варвара. Няколко кадъра в движение, малко видео и изпреварваме влака напред към следващото предвидено място за снимки - влизане и заминаване от Варвара.

Пристигаме точно на време - влакът тамън се подава от кривата преди гарата; И посрещане от постовият стрелочник; В стрелките; Пред гарата. Кратък престой от няколко минутки. Имаме малко време да сменим позицията за снимки.

Заповед за заминаване; Започва изкачването по дефилето на река Чепинска. Ние се отправяме към Велинград, но през прохода Белово - Юндола. Времето е кратко, влакът не спира никъде до Велинград и всяка секунда е ценна; На гара Велинград затрудненото придвижване по шосето си каза думата: Влакът е пристигнал доста преди нас дори и престоят от около двадесет минутки е към края си. Няма време и за придвижване до Велинград Юг; Фронтален поглед към 402, но този път в снежна обстановка.

Странично към влака на гара Велинград. Постепенно слабият снеговалеж започва да се усилва; Времето за престой изтече и отново има заповед за заминаване; Влакът бавно се ускорява и напуска очертанията на гаровите перони; Почти на едно ниво с поста.

След последната изходна стрелка. Започва продължителното изкачване по нагорнището към гара Цветино и Аврамово. Ние поемаме към Аврамово; Както и предполагахме - влакът отново е пристигнал доста преди нас. Тук вече снегововалежът и снежната покривка са доста значителни, като в допълнение има и доста силен вятър. По разписание спирането е за среща; Пристигащият пътнически влак № 16104 в гара Аврамово; Челото на локомотива е частично заснежено. Както винаги на това място зимата е повече от истинска.

Опашката на влак № 16104. В сравнение с февруари месец тази година снегът не е толкова много, но зимата тепърва е в разгара си; Кадър във снежната виелица: опашката на "пътника" и 402; Фрагмент с парата от отоплението на влака на съседния коловоз и снеговалежа допълващи се взаймно в доста добра комбинация; Освен превозните средства и хората в този район, едно куче също се бори със снега и виелицата.

Детайл към една от колоосите на 402 и част от пясъчния бункер. Всичко е покрито със сняг; Ниско долу към плуга на локомотива. По този коловоз рядко има движение; Пътническият влак заминава надолу към Цветино и открива отново гледката към трите очакващи заминаване локомотива; Общ поглед към гара Аврамово от към страна Смолево. Няма изглед виелицата да спре скоро.

Поглед на влака от към опашката; И отново общ поглед към гарата, но този път от страна Цветино; Хеншела в близък план; Между локомотивите.

Отново с акцент на челото и заснежените челни стъкла. В този ден шеговито отбелязахме, че имаме "код жълто" в най високата гара на Балканите; Всички са по местата си и влакът ще потегли всеки момент след дадената заповед за заминаване; На фона с боровата гора срещу гарата; Към изходните стрелки.

Вече в надолнището към Черна Места; Също както миналата зима повечето места за снимки бяха недостъпни при тези условия с автомобил,но поне тук шансът беше на наша страна - шосейният мост след каменният виадукт беше в ремонт с частично спиране на движението за осигуряване нормална работа на пътната механизация. Възползвахме се незабавно от чакащите автомобили пред нас: Общ кадър с 402 по средата на моста; Следващият кадър и трите преминаващи локомотива по моста ( доколкото това бе възможно); Чакащите пред нас автомобили бяха пропуснати и продължихме напред към Черна Места: 402 уловен точно на прелеза.

Ускоряване в кривата след прелеза. При пътувания с атракционната композиция и локомотив 609 това място е предпочитано за фото - пауза, макар и не точно от този ъгъл; Правата преди гара Якоруда; Вече почти в гарата и посрещане от постовият стрелочник; Движение между Дагоново и Юруково.

Странично - една доста харесвана от нас позиция между горните двете спирки; Спускащата се мъгла започва да си казва думата; Покрай входния семафор на гара Белица; От същото място - но влакът е вече значително по близо до камерата.

Преминаване през прелеза на гара Белица; Поглед към опашката - стълбовете за осветление буквално са направили "ограда". Тук както и на Якоруда влакът също преминава без спиране; Преди спирка Генерал Ковачев - дърветата образуват естествен тунел, който с натрупаният сняг изглежда доста красиво; Кривата след спирката - място, където отново се отдава възможност за успоредно движение с влака.

На едно ниво с шосето; Малко по високо покрай боровете; Поглед само към 402; Движение над шосето по каменната подпорна стена. Малко след това железопътната линия и шосето вече не вървят успоредно.

Страничен кадър: последен от участъка Генерал Ковачев - Гулийна Баня; Вече в Банско - този път пристигаме почти по едно и също време, но за съжаление недостатъчно за видео заснемане на пристигането. Влакът е преминал без спиране и през гара Разлог; Посрещане на влака от дежирния ръководител. Макар, че снеговалежът не е толкова интензивен има солидна снежна покривка; Спиране на определено място пред пешеходното мостче на коловоза. Всеки момент от към Добринище трябва да влезе влак №16106.

Локомотив №504.76; Малко по обширен пъглед към депото в Банско и водната кула; Пристига пътническият влак от Добринище към Септември; Фрагмент от преходните мостчета между вагоните от състава на влака.

Между локомотивите и "пътника"; Фрагмент към една от колоосите на 402. Натрупаният сняг е много повече в сравнение с Аврамово. Пред гарата: 16106 е заминал преди малко. Следват маневри по размяна местата на локомотивите; На дистанция страна Добринище.

Няколко минути по късно на дистанция страна Разлог; 77 005 която отново ще бъде в средата на влака; Трите локомотива преди окончателното им куплиране; В готовност за заминаване обратно към Септември.

Видео:

Моменти от движението на влака в участъка Септември - Банско.

 

фото: Йоана Младенова

видео: Цветан Калудов & Николай Джоков

транспорт: Николай Джоков

RailwayModeling Team 2012

 

Всички фотографии и материали публикувани в RailwayModleing.com са предпазени от международните закони за авторкото право ©.
Имате ограничени права да разглеждате лично изображенията с вашия уеб браузър.
Фотографиите не могат да бъдат размножавани, разпространявани, подрязвани, уголемявани/смалявани, или манипулирани по друг начин без писменото съгласие на техния автор.
Забранено е използването им на други уеб страници с търговски или нетъргвоски цели.
Свържете се с екипа на RailwayModeling.com, за да поискате разрешение