Детската железница в Кърджали
Очаквайте серия от фотоси, посветена на детската железница в Кърджали, когато посетих града през късната пролет на 2009. Тя е малко популярна, но за сметка на това интересна и живописна. Jorkata
Last additions
002~2.jpg
"Слънцето" по залезCanAug 06, 2014
55.jpg
Заминават от СофияCanJul 28, 2014
127.jpg
На междугариеCanJul 11, 2014
bat.jpg
Към отправната точкаCanJul 01, 2014
01~0.jpg
Атракция в дъждаCanJul 01, 2014

Random files
Класика ТМ 803 Товарните влакове - 4 Ретро влак спирка Ботево 01.23 46 036.0 към Илиянци ПВ 30156 OPTIMA EXPRESS - III 44.060.2 Класика ТМ 803 Товарните влакове - 4 Ретро влак спирка Ботево 01.23 46 036.0 към Илиянци ПВ 30156 OPTIMA EXPRESS - III 44.060.2 
Category Albums Files
Електрически локомотивиПървата серия електрически локомотиви в Българските железници, са доставени през 1962-1963 година, от заводите Шкода - Чехословакия, а официалното откриване на първото електрифицирано трасе София-Пловдив, се извършва на 27 април 1963. Проектите за електрифициране на участъци, датират години преди това, но въпреки всичко се налага сериозно обмисляне на стандартите и технологията на трасетата. След електрификацията на участъка София-Пловдив, се започва периодично изграждане на нови и реконструкция на стари трасета. Предимствата на електрическите локомотиви са много, а най-важните са свързани с високата мощност и теглителна сила, както простото устройство, съчетано с лесна техническа поддръжка. В българските железници присъстват локомотиви произведени предимно в Scoda-Plzen, оформящи сериите от 41-00 до 45-00, както и най-мощните шестосни локомотиви серия 46-00, произведени в ELECTROPUTERE Craiova. За "електричките" произведени в Рига-Латвия, ще говорим в друг раздел - "Електро Мотрисни Влакове".
8 3112
Дизелови локомотивиЕксплоатацията на дизелови локомотиви в Българските железници започва след доставката на серия малки двуосни индустриални локомотиви от фирмата Deutz през 1942 г. По късно - през 1963 България започва доставката на първата серия магистрални дизел-хидравлични локомотиви, произведени в Simmering Graz Pauker - Австрия. С въвеждането на дизеловата тяга се подобряват условията за обслужване от локомотивните бригади, както и качеството превоза. С течение на времето дизеловата тракция измества парните локомотиви почти във всички сфери на обслужване на пътнически и товарни влакове, както и маневрена дейност. Понастоящем в България се използват интензивно дизелови локомотиви от серия 52-00, 55-00, 06-00, 07-00 и др. В настоящата галерия предоставяме уникални фотографии на част от дизеловата тракция в Българските железници.
7 745
Електрически мотрисни влаковеЕлектрическите мотрисни влакове (ЕМВ) са изключително популярни представители на тракцията в Българските железници. Обслужват пътническият трафик в крайградските зони. От ЕМВ България притежава така наречените "електрички", произведени в Рижкия вагоностроителен завод в Латвия, които носят серийно означение 32 и 33.
4 550
Дизелови мотрисни влаковеПредставителите на ДМВ в България са значително повече и разнообразни от ЕМВ. Първите им доставки датират от периода 1905-1908 година. Първата ни мотриса притежава серия 21-01 и е произведена в заводите GANZ-Будапеща, а едни от най-поулярните мотриси в БДЖ са серия 24, - произведени в заводите FIAT-Torino, които развиват скорст от 135 км. в час!
7 239
Парна тракцияВъв връзка с мащабните дейности по възстановяването на парни локомотиви в Българските железници, създаваме категорията в която ще се публикуват предимно съвременни фотографии на възстановени локомотиви. За по-старите локомотивни типове се обръщайте към Музейната галерия, която е част от сайта.
15 403
Пътнически вагониОсновното предназначение на пътническите вагони е превоза на пътници. Пътническите вагони се разделят на много видове в зависимост от това какъв е типът на влака, както и дистанцията която обслужва. Към пътническите влакове се прикачат и служебни вагони, вагон фургони, пощенски вагони, вагон ресторанти, спални вагони. В настоящия раздел ще разглеждаме всички единици които формират пътнеческите влакове.
16 160
Товарни вагониТоварните вагони в Българските железници биват много и разнообразни. Разпределени са по предназначение, вместимост на определени видове товари, габаритни размери, товароносимост и други показатели. Галерията съдържа фотографии както на български, така и на преминаващи през територията на България товарни вагони – собстваност на чуждестранни железопътни администрации.
6 61
Специална техникаМного преди магистралните локомотиви да поемат пътя си в обслужването на пътнически и товарни влакове, протича времето в което се изгражда железопътното трасе. Най-различни странни на пръв поглед машини изравняват пътя, полагат релсовите звена, изграждат контактната мрежа. Друг вид влакове възстановяват трасето след аварии. Съществуват влакове, предназначени за борба с пожари, както и такива които почистват пътя от сняг. Специалната техника е доста разнообразна, и винаги е представлявала интерес, за любителите на железниците. Затова ще се постараем да предоставим фотографии на тази толкова интересна техника.
7 66
Теснолинейна тракцияТеснолинейните железници винаги са представлявали огромен интерес от страна на любителите на железопътния транспорт. В настоящия раздел ще разглеждаме всички видове теснолинейни локомотиви и вагони, предназначени за различните междурелсия в Българските железници.
9 306
Частни железопътни операториВ последните няколко десетилетия частните железопътни превозвачи се превърнаха във важна част от железопътния сектор на всяка една страна с развита пазарна икономика. Изключение не прави и България. С навлизането първо на БЖК, а в последствие и на още компании, този сектор от железопътния транспорт получи голямо развитие за кратък период от време. Целта на настоящата категория е представянето на частния железопътен транспорт в страната чрез фотографии на тракционен подвижен състав, който е собственост не само на отделните железопътни превозвачи, а и на различните предприятия и заводи из страната.
8 529
Железопътни гариПостроени за удобството на пътуващия, железопътните гари са неотменна част от железопътния маршрут. Разнообразни по архитектурен стил и вид те впечатляват и възхищават пътници, турсти и посетители. Също така това са местата от които се контролира железопътния трафик, посредством системите за сигнализация, централизация и блокировка.
15 771
МетрополитенНа 28.01.1998 г. се въвевжа в експлоатация първия участък на софийското метро, състоящ се от 5 станции с дължина 6,5 км. До Април 2003 г. общата дължина на мрежата вече достига 9,9 км, като действащия участък се свърза с ж.к."Обеля". В настоящата категория може да намерите снимки на подвижния състав и станциите на Метрополитен ЕАД.
3 36
Градски релсов транспорт: трамваиПървите наченки на трамваен транспорт у нас са се появили в края на 19-ти век, когато бива пуснат конски омнибус, който тогава пътуващите с него за по-кратко наричали "трамвай". С тържествено откриване през 1901 г. официално са пуснати в експлоатация първите електрически мотриси по 6 трамвайни маршрута с обща дължина 23 км. След тези повече от 100 години еволюция днес трамвайния транспорт в София се е разширил многократно и се е превърнал обичайна част от ежедневието на множество столичани. В тази част от галерията може да намерите или публикувате фотографии, свързани с трамвайния транспорт у нас.
13 214
Железниците извън БългарияФотографии от цял свят. Подвижен състав, гари и инфраструктура.
13 512
Ж.П. моделизъмПредставяне на Български хобисти, макети, подвижен състав, илюстрации и персонални галерии на моделисти от България.
12 222
Потребителски галерииТази категория съдържа снимки, които принадлежат на потребителите на галерията.
44 18
7944 files in 187 albums and 16 categories with 15226 comments viewed 5524360 times


Powered by Coppermine Photo Gallery, Modded by Stramm, template by RailwayModeling.com © 2009