2004

Труженикът на 600 mm...

stiff-m@railwaymodeling.com

Теснолинеен парен локомотив за междурелсие 600 мм (DHF-1007) - мащаб 1:20

Парните теснолинейни локомотиви D са произвеждани в заводите Henschel-Cassel. Предназначението на тези машини е да обслужват военнните теснолинейни железници през Първата световна война - Deutsche Herressfeldbahnen (DHF). Локомотивът притежава парна машина тип Zwilling и колоосна формула (0-4-0).

Историческа справка, детайли за модела
Локомотив 400 60 - сн. през Първата световна война
 
Моделът на парния локомотив е поръчан от германски колекционер. За прототип е използван локомотив серия 43760 на Българските Държавни Железници с фабричен № 14255/1916 г. В заданието на поръчката влиза оцветяването на локомотива в оригиналните за (DHF) цветове и автентичният номер 1007. В изключителното моделиране на локомотива Stiff-Manufacturing влагат приблизително 1100 човекочаса работа. За изработката на модела са използвани стандартните за този клас моделизъм - стомана, бронз, месинг, мед и алуминий. Локомотивът има дължина 302 мм, ширина 98 мм и височина 145 мм. Тежи 2,8 кг. и е проектиран за междурелсие 30 мм. Задвижването на модела става от правотоков двигател, работещ от 0 до 16 v, с което се постига плавно регулиране скоростта на движение. Двигателят чрез редуктор предава въртящия момент на една от колоосите, свързана със сцепното движение. Изключително прецизно са възпроизведени външно разположените двигателни и пароразпределителни механизми. Авторът се е справил блестящо с моделирането на ексцентриковите щанги и ресорното окачване на локомотива - нелека задача при избрания мащаб. Колоосите на локомотива са скрити зад рамните платна и се виждат само в долната си част (непосредствено контактуващи с релсите). Пароразпределителният механизъм на локомотива е система Stephenson с по две ексцентрикови щанги. Системата за вписване на локомотива в крива е Klien-Lindner. Локомотивът е един от масово доставяните за Българските теснолинейни военни железници през Първата световна война. След края на войната останалите в пределите на България теснолинейни жп линии, заедно с наличният подвижен състав са предадени за ползване на БДЖ. В това число влизат 87 локомотива DHF, които след 1936 година получават серия 400 60.

Оригиналът

Локомотив, означение в DHF

№ 1007

Максимална скорост

20 km/h

Колоосно натоварване

3.3/3.45 t

Обща дължина

6045 mm

Тегло 13.1 t

Теглителна сила

2590 kgf

Производител Henschel-Cassel
Нашият модел
Локомотив, означение в DHF № 1007
Обща дължина 302 mm
Тегло 2,8 kg
Производител Stiff-Manufacturing
Скала, мащаб 1:20
Захранване DC 0-16V
1:20 Технически детайли 1:20
 
Подвижните детайли придават на модела още по-голяма реалистичност. В случая подвижни са: вратата на димната камера, капакът върху коминния искрозадържател, капаците на пясъчниците, капаците на странично разположените водни резервоари, както и ред детайли в кабината за управление на локомотива. Моделът притежава осветление. Това са двата челни предни и задни фенера, които се палят в зависимост от посоката на движение. Осветление има и в будката на машиниста. Това е малка плафониера, разположена на тавана и.
Фото 1 (отваря се в нов)
1:20 Оцветяване на модела 1:20
 
Локомотивът е оцветен в оригиналните за – Deutche Herressfeldbahnen (DHF) цветове. Това е сивият основен цвят и черните кантове -цветове характерени за немската военна техника през Първата световна война. Покритието е нанесено с аерограф. Моделът носи със себе си чертите на една изключително прецизна работа и тънко познаване на железопътната техника от страна на автора, което го нарежда в клас "СУПЕРМОДЕЛ".

 

За повече информация и поръчки: stiff-m@railwaymodeling.com

Фото 2 (отваря се в нов)
Фото 3 (отваря се в нов)
Фото 4 (отваря се в нов)
Фото 5 (отваря се в нов)
Фото 6 (отваря се в нов)
Фото 7 (отваря се в нов)
Фото4 (отваря се в нов)